
 
 

 

Cooperative Support Grant Scheme for Job Creation  

ICMPD/2021/6/ENHANCER/CS/TRY 

Clarification No 5 / Questions and Answers  

 

Following the receipt of a high number of questions, ICMPD would like to announce that Q&A will 
be published on a regular basis until the deadline for asking clarifications (07 March 2022 – 17.00h 
Vienna Time)  

Note 1: Most of the questions that have been received concerning this call for proposals can be 
answered by carefully reading the Guidelines for Grant Applicants (Guidelines). 

Note 2: Please note that in the interest of equal treatment of applicants, the Contracting Authority 
does not give a prior opinion on the eligibility of a lead applicant, a co-applicant, an action or specific 
activities (Please see section 2.1 of the Guidelines). 

General Issues 

Question 1: Our cooperative will be granted premises by the local municipality where the project 
actions will take place.  What kind of documentation is required? There will be no lease 
agreement since it is not a leasing, but rather a free assignment. 

 

Answer 1: Cooperative should document that the usufruct of the building/facility/premise is given 

to the Lead applicant at least during the project period. In case of an allocation of premises, as 

indicated under '2.3.2. Supporting documents to be submitted' of the Guidelines for Grant 

Applicants, title deed or the documentation (rental agreement) proving the right of usufruct of the 

building/facility/premise of the company where project activities will be implemented - for the lead 

applicant and each co-applicant (if any). The documentation should prove that the right to use the 

property for the project time period is given to the Lead Applicant. 

Question 2: Additional supporting documents are requested to be signed and stamped by the 
authorized person of the institution. However, since many documents are received in digital 
environment with barcode / data matrix / verification code, institutions do not stamp and sign. 
Is it appropriate to submit the documents received in the digital environment with barcodes, 
signed and stamped by the authorized person of the cooperative? 
 
Answer 2: Please read Section 2.3.2, “Supporting documents to be submitted”, carefully. The 
Guidelines give the information on how the documents should be signed in detail. 
Supporting barcoded documents can be signed and stamped by the authorized person of the 
cooperative if the institutions do not sign and stamp. 
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Question 3: A tax plate is required as an additional supporting document. With a law enacted in 
2017, it has been made compulsory for cooperatives to establish Economic Enterprises for non-
member transactions. Therefore, our cooperative has 2 tax numbers; of which one is 
"cooperative" and the other is "economic enterprise". However, since it is exempt from 
corporate tax in intra-partner transactions, the "cooperative" does not have a tax plate, and our 
"economic enterprise" has a tax plate. In this case, is it appropriate to submit the tax plate of the 
"economic enterprise" and additionally receive and add a letter from the tax office stating that 
our "cooperative" is exempt from corporate tax? 
 
Answer 3: Please note that the tax number of the "cooperative" is the primary information for this 
call for proposals. Additionally, to support the project proposal, the tax plate of the economic 
enterprise and a letter from the tax office stating that the "cooperative" is exempt from corporate 
tax can be submitted. The information provided should be clear by not cause any confusion. 
 
Question 4: As an additional supporting document, an up-to-date “Common Share Book” 
showing that the members are registered is required. The number of members of our 
cooperative is around 2,000, and we have 10 common share ledgers with more than 6,000 
transaction records, including our partners who entered, exited, and died since its establishment. 
It is not possible to scan and upload these notebooks to the system. 
 
In addition, since we are an "Agricultural Development Cooperative" established under the 
Ministry of Agriculture and Forestry, we cannot access the KoopBis system of the Ministry of 
Commerce. The Ministry of Agriculture and Forestry does not have a KoopBis system yet. 
 
Our current partners are listed in the "Attendant Name List" prepared in each general assembly 
period and signed by the Ministry Representative and the Council Board, which manages the 
general assembly meeting. Is it appropriate to submit the "Attendant Name List", which includes 
all the partners, instead of the Common Share book? 
 
Answer 4: "Attendant Name List”, including all the partners, prepared in the general assembly and 
signed by the Ministry Representative and the Council Board can be submitted as supporting 
documents. 
 
Question 5: A declaration is requested that the main applicant and (if any) co-applicants do not 
have any debts exceeding 3% of the fund amount to be provided by the contracting authority 
within the scope of the project that will cause lien and detention. A format for this declaration 
could not be found. Can the applicant prepare this declaration in the format he/she wants? 
 
Answer 5:  There is no specific format for this document (Section 2.3.2, Additional Supporting 
Documents, item r). While preparing it, please pay attention to include all relevant information by 
stating that "there are no finalized seizure transactions 3% or more of ICMPD’s financial support - 
for the lead applicant and each co-applicant (if any)". 

 
Question 6: Should the bank account to be declared in the Annex-D Financial Identification Form, 
be a Turkish Lira account or a Euro account? 
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Answer 6: Bank account should be declared in Euro. 
 
Question 7: Our cooperative has more than one production facility. “For example, while there is 
an SGK registration number and insured persons’ number for the meat production facility of the 
cooperative, there is another SGK registration number and insured persons’ number for the milk 
production facility. In this case, should the number of insured persons be specified for the facility 
where the project will be implemented, or should the total number of insured persons in all 
production facilities of the cooperative be expressed? 
 
Answer 7: The total number of insured persons in all production facilities of the cooperative should 
be declared. 
 

 


