
 
 

 

Capacity Development for Entrepreneurship Ecosystem Institutions Grant Scheme 

ICMPD/2021/5/ENHANCER/LEI/TUR 

Clarification No 7 / Questions and Answers 

 

ICMPD would like to indicate that the deadline for asking clarifications was 12/10/2021 / 17:00h 

(Vienna local time), and this Q&A compiles all questions received. 

Note 1: Most of the questions that have been received concerning this call for proposals can be 

answered by carefully reading the Guidelines for Grant Applicants (Guidelines). 

Note 2: Please note that in the interest of equal treatment of applicants, the Contracting Authority 

does not give a prior opinion on the eligibility of a lead applicant, a co-applicant, an action or 

specific activities (Please see section 2.2.5 of the Guidelines). 

Eligibility of applicants (i.e. lead applicants, co-applicants) 

(Section 2.1.1 and 2.1.2 of the guidelines) 

Question 1: Can NGOs apply to the grant programme? 

Answer 1: Please note that in the interest of equal treatment of applicants, the contracting 

authority does not give a prior opinion on the eligibility of a lead applicant or a co-applicant (Please 

see section 2.2.5 of the Guidelines). 

However, please also note that the eligibility of applicants is defined exhaustively in the Guidelines, 

i.e. it is clearly defined which entities are eligible. NGOs are also listed among entities eligible for 

applying. Please review these sections carefully before applying.  

Eligibility of actions (Section 2.1.3 of the Guidelines) 

Question 2: Should the project designed only target Syrians, or can other migrants be targeted 

as well? 

Answer 2: Please refer to Section 1.2 of the Guidelines for Applicants, Objectives of the Programme 

and Priority Issues. The final beneficiaries of the call for proposals are SuTP and LHC entrepreneurs 

that will benefit from the local institution activities funded under this grant scheme.  
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Eligibility of costs (Section 2.1.4 of the Guidelines)  

and Financial Issues 

 

Question 3: Will a letter of bank guarantee be requested from the bank within the scope of the 

project? Is it mandatory to provide a letter of bank guarantee? Will there be an advance payment 

at the beginning of the project? Will I also be asked for a letter of bank guarantee for these 

advance payments? 

Answer 3: Letter of Bank Guarantees are not requested within this call for proposals. Regarding 

the payment schedule, you may wish to refer to Annex G-Standard Grant Contract (please check 

Documents for Information) where a draft ‘Special Conditions’ of the contract is available and the 

Annex II-General Conditions.  

Question 4: What will be the rule for initial pre-financing? 

Answer 4: Please refer to the answer provided to the above question. 

Question 5: Are there any limits regarding budget headings, such as for equipment and 

machinery? 

Answer 5: The applicants are encouraged to provide a realistic and cost-effective budget. Please 

note that the total cost of equipment and supplies (excluding office supplies) should not exceed 

25% of the total eligible direct costs. You may see ‘eligible direct costs’ of the Guidelines for Grant 

Applicants. 

Question 6: What are the rules regarding co-financing? What can be considered as co-financing? 

Answer 6: Please be informed that the individual costs or budget items included in the budget 

cannot be separated as co-financing of the beneficiary and the contribution of the ICMPD. The co-

financing rate applies to the overall budget. Co-financing of the action should come from other 

sources than of EU and ICMPD and should constitute between %10-25 of the project budget. 

Question 7: Could in-kind contributions be considered as co-financing? 

Answer 7: Please refer to ‘ineligible costs’ section of the Guidelines for Grant Applicants which 

states that contributions in-kind are ineligible cost. 

Question 8: In case we wish to appoint one of our own personnel as the Project Coordinator, 

what would be the expected procedures? 

Answer 8: The staff of the applicant that is assigned to the project can be budgeted and can be 

employed in the project within the framework of the applicable law(s) to which they and their 

institutions are subject to. Within the framework of this call, there are no specific rules related to 

new or existing staff of the beneficiary and which should be assigned to the project, except for the 

civil servants. For further details, please refer to the ‘eligible direct costs’ part of the Guidelines for 

Grant Applicants. The percentage of the working time of the staff that is assigned to the project 

should be specified and justified in the relevant sections of the budget.  
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Question 9: Do you request pro-forma invoices along with the budget to be submitted? 

Answer 9: The applicants are encouraged to provide a realistic and cost-effective budget. In 

addition, the budget document also includes a 'Justification sheet' where all the costs should be 

explained. Pro-forma invoices are not mandatory. 

Application Process 

Question 10: Can one institution apply to two different grant programmes advertised by ICMPD? 

If we apply to two different grant programmes and succeed in both of them, can we receive two 

grants? 

Answer 10: The lead and co-applicants can only be signatories of one grant scheme contract under 

the ENHANCER project. This note does not exhaust the possibility of applying for more than one 

call for proposals. However, note that in case awarded with several grant schemes, the lead and 

co-applicants can sign only one grant contract.  

Please refer to Important Note 3 of the Guidelines for Applicants which states “Please note that 

lead and co-applicants can only be signatory of one grant scheme contract under ENHANCER 

project. This note does not exhaust the possibility of applying for more than one call for proposals. 

However, note that in case awarded with several grant schemes, the lead and co-applicants can 

sign only one grant contract.” 

 


