
 

                            

 

Local Common Use Facility Grant Scheme 

ICMPD/2021/3/ENHANCER/CUF/TUR 

Clarifications No 4  / Questions and Answers 

 

ICMPD would like to indicate that due to the high number of questions and until the deadline for 
asking clarifications (17/09/2021 / 17:00h Vienna local time) Q&A will be published regularly 

Note 1: Most of the questions that have been received concerning this call for proposals can be 
answered by carefully reading the Guidelines for Grant Applicants (Guidelines). 

Note 2: Please note that in the interest of equal treatment of applicants, the Contracting Authority 
does not give a prior opinion on the eligibility of a lead applicant, a co-applicant, an action or 
specific activities (Please see section 2.2.5 of the Guidelines). 

General Issues 
 
Question 1: As a municipality, we can write a presidential consent letter to any authorisation for 
these kind of projects. So, is the presidential consent letter sufficient for the authorization 
action? For example, our mayor will approve our head of department as a responsible person 
for this project, will it be enough? 
 
Answer 1: Please refer to `Section 2.2.2. Supporting documents to be submitted` of the Guidelines 
Article 10: “The decision of the lead applicant’s and of each co-applicant’s (if any) managing bodies 
to implement the project with a nomination of the person(s) empowered to represent and sign and 
proof of signatures of these persons.” 
 
Question 2: We reviewed the guideline for applicants and also attended the project meeting, but 
we still could not get enough information. How can we get technical support on this issue? 
 
Answer 2: Please see below the training videos for the Local Common Use Facility Grant Scheme 
and the Entrepreneurship Ecosystem Institutions Grant Scheme: 
 
https://www.youtube.com/watch?v=IJrYdG4ZEpE 
https://www.youtube.com/watch?v=nI9YLAV5CMI 
https://www.youtube.com/watch?v=uEKvLkU5320 

 

https://www.youtube.com/watch?v=IJrYdG4ZEpE
https://www.youtube.com/watch?v=nI9YLAV5CMI
https://www.youtube.com/watch?v=uEKvLkU5320
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If you still need more information, please ask your specific question until 17/09/2021 / 17:00h 
Vienna local time which is the deadline for requesting any clarifications from the contracting 
authority. 
 
Question 3: I am under temporary protection status; can I be a coordinator? 
 
Answer 3: The cost of staff assigned to the action is eligible as defined under the section 2.1.4 of the 
Guidelines. 
Please be informed that the individual costs or budget items included in the budget cannot be 
separated as co-financing of the beneficiary and the contribution of the ICMPD. The co-financing rate 
applies to the overall budget. 
The staff of the applicant that is assigned to the project can be budgeted and can be employed in the 
project within the framework of the applicable law(s) to which they and their institutions are subject 
to. Percentage of the working time of the staff that is assigned to project should be specified and 
justified in the relevant sections of the budget. 
 
Question 4: Has the application deadline been extended? 
 
Answer 4: Application deadline has been extended to 08 October 2021 for the Local Common Use 
Facility Grant Scheme. 
 
Please check the below link for further details: 
https://in-tendhost.co.uk/icmpd/aspx/ViewDocument.aspx?dt=5&id=114 
 
Question 5: Since the grant submission deadline has been extended until 08 October 2021, could 
you please clarify whether the contract signature date is still February 2022? 
 
Answer 5: The indicative contract signature time remains same, however please refer to Section 
2.4.2 of the Guidelines which reads "This indicative timetable refers to provisional dates (except for 
dates 2, 3, and 4) and may be updated by the contracting authority during the procedure." 
 

Question 6: Is it appropriate to allocate an area in our current campus within the scope of the 
Common Use facility, with a permit? Or does it have to be a standalone venue? 

Please refer to Section 2.1.3 of the Guidelines for Applicants which reads 'it is expected that 
applicants will have available space dedicated for the action or for establishment/upgrade of the 
common use facility to implement the common use activities of which entrepreneurs will benefit 
effectively. These spaces should either be owned by the applicant or the usufruct should be properly 
documented'. 

Question 7: Can the location of the Entrepreneurship Center be an office-building already rented 

and paid by our institution? We do not request for a rental fee from the fund (this is also not 

allowed in this call for proposals), we already have an office that we have rented.  

Answer 7: Please refer to Section 2.1.3 of the Guidelines for Applicants which reads 'it is expected 

that applicants will have available space dedicated for the action or for establishment/upgrade of 

the common use facility to implement the common use activities of which entrepreneurs will benefit 

effectively. These spaces should either be owned by the applicant or the usufruct should be properly 

documented'. 

https://in-tendhost.co.uk/icmpd/aspx/ViewDocument.aspx?dt=5&id=114
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Eligibility of Applicants (i.e. lead applicants, co-applicants) 

(Section 2.1.1 and 2.1.2 of the guidelines) 

Question 8: Could you please elaborate if the Social Cooperatives are eligible to apply for the 
Call for Proposals? 

Question 9: We would like to ask whether our NGO is eligible to apply to the programme. NGOs 
are not listed in 2.1.1. section of the guideline. 

 
Question 10: We institutionalized 2 projects in our association, we opened a commercial 
enterprise, can we apply on behalf of a commercial enterprise? 

 
Question 11: We are establishing a common use area for children as a kindergarten in Kayseri. 
Are we eligible to apply for the grant call? 
 
Answer 8-11: Please note that in the interest of equal treatment of applicants, the contracting 
authority  does not give a prior opinion on the eligibility of a lead applicant or a co-applicant (Please 
see section 2.2.5 of the Guidelines). However, please also note that the eligibility of applicants is 
defined exhaustively in the Guidelines, (Section 2.1.1 and 2.1.2) i.e. it is clearly defined which 
entities are eligible. 

 

Eligibility of Actions 

(Section 2.1.3 of the Guidelines) 

Eligibility of Costs and Financial Issues 

(Section 2.1.4 of the Guidelines) 
 
Question 12: Is there an upper limit of the project budget for the personnel to be recruited 
within the scope of the project? 
 
Answer 12: Please refer to 2.1.4. of Eligibility of costs of the Guidelines for Applicants which reads 
"It is therefore in the applicants' interest to provide a realistic and cost-effective budget." Also, 
"The cost of staff assigned to the Action, corresponding to actual gross salaries including social 
security charges and other remuneration-related costs; salaries and costs shall not exceed those 
normally borne by the Beneficiary(ies), unless it is justified by showing that it is essential to carry 
out the Action." 
 
Question 13: Can part time salary payment be given within the scope of the project? 
 
Answer 13: Please refer to Annex B Budget, Footnote 4: "If staff are not working full time on the 
Action, the percentage should be indicated alongside the description of the item and reflected in 
the number of units (not the unit rate)." 
 
Question 14: Within the scope of the program, salaries for internship program, insurance, tax, 
etc. related to the participant can be defined as eligible costs? Can such payments be made? 
 
Answer 14: Financial Support to third parties and contributions in-kind are ineligible under this call 
for proposals. (Please see ‘ineligible costs’ of the Guidelines). In addition, please refer to 
‘Important Note 4’ of the Guidelines, which reads ‘please note that provision of daily allowances to 
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participants of trainings and/or daily allowances of similar nature will not be eligible cost under 
this call for proposal’. Salaries can be given to the staff of the project that is essential for the 
implementation of the project. The salaries for internship program cannot be budgeted under 
human resources budget heading. 
 
Question 15: Is Vocational Qualifications Authority (MYK) examination and certification service 
and document printing fee are eligible costs within the scope of the project? 
 
Answer 15: Please refer to 2.1.4. of Eligibility of costs (Eligible direct costs, Article d) of the 
Guidelines for Applicants which reads "Eligible costs must be necessary for the implementation of 
the Action and costs entailed by contracts awarded by the Beneficiary(ies) for the purposes of the 
Action are eligible as stated in the Guidelines."  
 
Question 16: Are there any restrictions/regulations on the origin of materials and equipment to 
be purchased within the scope of the project? Does it matter if it is Turkey or Europe originated? 
 
Answer 16: Within the framework of this call for proposals there are no specific limitations with 
regard to origin of machinery, equipment and software i.e. they can originate from any country. 
 
 

 


